mandag den 16. maj 2016

NY Times "By the Book" tag

Jeg er blevet tagget af Camilla fra bloggen På en litterær sky, hvilket betyder, at jeg skal svare på nedenstående ti spørgsmål. Nogle af dem virker nemme nok for mig, andre ikke helt så ligetil. I hvert fald er her en chance for at lære lidt mere om mine boglige vaner.

1. Hvilken bog er der på dit natbord?
Der ligger faktisk tre bøger på mit natbord lige nu, så mit svar på dette spørgsmål bliver lidt langt. De ligger på mit natbord fordi det er nogle, som jeg er kørt lidt fast i, og derfor ikke har taget med mig rundt i lejligheden længe. To af dem er fagbøger, og det sker ret ofte, at jeg før eller siden kører fast i bøger, der tilhører denne overgenre, så det er nok ikke så overraskende.


Den ene er Antik Mytologi af Christian Gorm Tortzen, der er en kombineret redegørelse for, genfortælling af og leksikon over den romerske og græske mytologi. Som den ihærdige fantasylæser, jeg er, synes jeg det er spændende at komme så tæt som muligt på de originale kilder. Myterne er jo spændende i sig selv, men har også inspireret ufatteligt mange fantasyhistorier og -universer, og det er sjovt at sammenligne disse med de gamle tekster.

Den anden fagbog er Når tro og liv brager sammen af Jens Ole Christensen, og den handler om, hvordan det som troende kristen somme tider kan være vanskeligt at praktisere sine bibelske idealer i svære situationer og kriser i livet, såsom skilsmisse, dødsfald og lignende. Begge disse fagbøger er faktisk nogle, der interesserer mig virkelig meget, så jeg er sikker på, jeg nok skal få dem læst færdig før eller siden. Det er bare som om skønlitteraturen trækker lidt mere til hverdag, kender du det?

Den allernederste bog er Silmarillion af J.R.R. Tolkien -- værket, der udgør mytologien bag Ringenes Herre-universet. Som den store beundrer af Tolkien og hans forfatterskab, jeg er, burde jeg jo for længst have læst denne, og har også forsøgt to gange. Og den er også virkelig fascinerende, men bare så ... tung! Heldigvis har en youtuber ved navn JP Kloess lavet denne video, der med et glimt i øjet forklarer hele Silmarillion på bare tre minutter, hvilket må siges at gøre bogen lidt mere overskuelig, men selvfølgelig også noget mindre detaljeret ;)

2. Hvilken bog var den sidste, du læste, som du vil betegne som fantastisk?
Den faldne engel, som er femte bind i serien Den store djævlekrig af Kenneth Bøgh Andersen. For nylig har Louise fra bloggen Kære dig skrevet en rigtig god anmeldelse af denne bog, så hvis du overvejer at læse serien, eller er betænkelig ved at gå videre fra bind fire, som jo ellers skulle have været det sidste, så hop over og bliv klogere af Louises anmeldelse.

3. Hvis du kunne møde en hvilken som helst forfatter – død eller levende – hvem ville det så være? Og hvad kunne du tænke dig at vide?
Dette er et af de svære spørgsmål, for selvfølgelig ville det være umuligt at vælge kun én :) . Navne som Astrid Lindgren, Tolkien, H.C. Andersen, Shakespeare og Jane Austen vælter ind i hovedet på mig. Og i bund og grund ville spørgsmålet nok være det samme til dem alle: "Hvor FÅR I det fra??"

4. Hvilke bøger vil man blive overrasket over at finde på din bogreol?
Det ved jeg såmænd ikke. Jeg er en forholdsvis åbensindet og - hvis jeg selv skal sige det - kompleks person, der gerne læser bredt, hvilket min bogsamling vist også afspejler, så jeg kan ikke umiddelbart få øje på nogen titler der på den måde stikker ud.

5. Hvordan organiserer du dine bogreoler?
Lige nu har jeg to reoler, en stor og en lille, hvor den store mestendels rummer skønlitteratur og den lille faglitteratur. Men begge er så proppede, at det er umuligt rigtigt at sætte dem i system. Jeg drømmer om en dag at købe et hus og indrette et bibliotek. Da ville jeg nok organisere bøgerne først efter genre, dernæst efter alfabetisk orden ud fra forfatterens efternavn. Jeg synes også bøger sorteret efter farve er rigtig flot, men det ville give mig totalt OCD fx at skulle dele en serie op for at få farverne til at passe.

6. Hvilken bog har du altid haft en intention om at læse, men aldrig kommet i gang med? Er der bøger, du er pinligt berørt over ikke at have læst?
Ud over Silmarillion, som jeg nævnte ovenfor, er jeg lidt pinligt berørt over aldrig at have fået læst Anne Franks dagbog, som jeg ellers har haft stående i reolen lige siden min konfirmation, hvor jeg fik den i gave.


7. Skuffende, overvurderet, bare ikke god: Hvilken bog føler du, du burde kunne lide, men det modsatte skete? Kan du huske den sidste bog, du lagde fra dig, uden at færdiggøre den?
Den seneste bog, jeg er kørt fast i, er Spartacus af Howard Fast. Problemet er nok lidt det samme som med Silmarillion: Det er ikke fordi den ikke er god eller fascinerende, den er bare virkelig tung. Sproget er ret gammeldags og formelt, og den virker noget langtrukken. Jeg overvejer stadig om jeg skal give den en chance til når jeg er færdig med de to bøger, jeg er i gang med lige nu. Ellers ender den nok også nederst i bunken på natbordet ...

8. Hvilken slags historier bliver du draget i mod? Hvilke gør det modsatte?
Jeg holder meget af historier der rummer et element af skæbne eller på en eller anden måde trækker på mytestof; historier, der formår at fortælle noget helt basalt om tilværelsen og på en eller anden måde minder mig om på ny, hvad det vil sige at være menneske. Herunder især coming of age-historier eller historer, hvor hovedpersonen på en eller anden måde finder sig selv og sin vej i livet. Mange børnebøger rummer disse ting, og de bedste af dem er skrevet på en måde, så voksne får mindst lige så meget ud af dem. Jeg elsker også historier, som er fortalt med en god portion humor, eller hvor fortælleren på en eller anden måde er anderledes eller ligefrem utroværdig, som fx i Bartimæus-trilogien af Jonathan Stroud.

Historier, jeg derimod ikke er så meget for er dem, som siger, at der ikke er noget håb, og at der ingen mening er med tilværelsen. Jeg har ikke noget imod, at tingene ikke altid ender godt, hvis der er en pointe med det, men jeg synes det er forkert, når alting i en bog bare ender i ingenting.

9. Hvis du kunne få statsministeren til at læse en bog, hvilken skulle det så være?
En biografi om Christen Kold og N.F.S. Grundtvig.

10. Hvad planlægger du at læse næste gang?
Det ved jeg ikke præcist, men jeg har planer om at tjekke Louise Haibergs trilogi Dæmondræberen ud indenfor overskuelig fremtid. Jeg håber ikke, den er for blodig eller for grov i sproget for min smag, for selve plottet lyder virkelig godt.

Det var spørgsmålene, og så er det jo min tur til at tagge tre andre bogbloggere. Det bliver Kirsten fra Læsehest med fantasy, Kathrine fra Bøger på tværs og Sabrina fra Sabrina's blog.

Jeg håber, du syntes det var hyggeligt at læse med. Glem ikke at lægge en kommentar herunder, om det så bare er for at sige, du har læst indlægget - det varmer alt sammen en bloggers hjerte ;)

3 kommentarer:

 1. Dejligt tag! Og så hyggeligt, at man også lærer dig lidt bedre at kende :-)

  /www.mitbogunivers.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren, Caroline! Jeg er glad for, du tog dig tid til at læse mit indlæg. Jeg havde det sjovt med at skrive det, men var lidt i tvivl om, om det også var spændende for andre at læse, så det er dejligt at vide, at du i det mindste fik tygget dig igennem det ;)

   Slet
 2. Tak fordi du ville være med - det var rigtigt hyggeligt at læse dine svar! :D Tagget ligger jo op til lidt længere svar, og det kan jeg rigtigt godt lide.

  - Camilla / litteraersky.wordpress.com

  SvarSlet