fredag den 10. august 2018

"The Hate U Give" af Angie Thomas

Billedet er fra Gyldendals hjemmeside
Forfatter: Angie Thomas
Originaltitel: The Hate U Give
Udgivelsesår: 2017
Genre: YA Fiction
Forlag: Gyldendal
Antal sider: 382

Dette er bogen, der i kategorien YA Fiction sendte John Green's Turtles All the Way Down ned på andenpladsen ved sidste års Good Reads Choice Awards. Selvsagt måtte den jo være god, så da jeg faldt over den som lydbog på e-reolen, besluttede jeg at gå i gang med den. Og jeg indrømmer gerne, at der var noget at komme efter. Bogen giver et varieret nærbillede af en verden, man som almindelig ung, hvid europæer ikke så ofte får lov at se indefra: bandemiljøet i USA's sorte ghettoer.

Hovedpersonen, den 16-årige Starr, er fanget mellem to verdener. Hun bor i ghettoen, men går på en dyr privatskole hvor næsten alle de andre elever er hvide. Da hun bliver vidne til et mord på en af sine barndomsvenner, begynder begge hendes verdener lige så stille at true med at styrte i grus.

Bogen er velskrevet og gribende. Konflikten er både relevant og realistisk, og perfekt vejet op mod de afsnit i bogen, hvor vi også ser Starr kæmpe med helt almindelige problemer som andre teenage-piger. Hun fortæller også sin historie med en dejlig humor, og man kommer til at holde af hendes lidt tossede forældre og søskende - der i øvrigt ligger temmelig langt fra den ideelle kernefamilie. Også de ubehagelige karakterer er så godt skrevne, at man sidder og krummer tæer, når de kommer på scenen.

Bogens egentlige omdrejningspunkt er spørgsmålet om, hvorvidt forandring er mulig. Kan ghettoens onde cirkel brydes? Kan mennesker som Starr og hendes venner gøre noget for at lave om på den racisme, vold, narkohandel og anden kriminalitet, der præger deres hverdag? Hvad bogen har at sige til det, vil jeg selvfølgelig ikke afsløre på forhånd.

Desværre havde oplæseren ikke gjort sin research hvad angår udtale af nogle væsentlige ungdomsudtryk. "Meme" blev til "mæmmi" og "thug life" blev til "tough life". Især den sidste forekommer mig at være en brøler, da thug life jo er et centralt emne i bogen, og en del af titlen. Gyldendal plejer efter min erfaring at have nogenlunde styr på tingene, men ikke lige her. Ærgerligt at sådan en skøn bog skal have sådan nogle store skønhedsfejl.

Bogen er (selvfølgelig) ved at blive lavet til en film, som får premiere i USA til efteråret og herhjemme i Danmark til foråret 2019. Du kan se den officielle trailer her.

2 kommentarer:

  1. Elskede denne vigtige bog og glæder mig til at se filmen. Ærgerligt, at oplæsningen fejlede :-/

    SvarSlet
  2. Ja, jeg havde også svært ved at lægge den fra mig! At dømme efter traileren ser det ud til, at de har fanget bogens stemning ret godt.

    SvarSlet