onsdag den 4. januar 2017

Julens firkantede gaver


Denne jul var jeg så heldig at få fire af den slags gaver, vi læseheste bedst kan lide: Den flade, firkantede slags, der viser sig at indeholde en rigtig spændende bog. To af dem havde jeg ønsket mig, og de andre to var overraskelser, jeg aldrig havde hørt om før. Men alle fire er rigtig interessante på hver sin måde, og derfor får de nu hver især en lille præsentation.


Gådefuld sejlads af Erskine Childers
Originaltitel: The Riddle of the Sands. Denne roman var en af overraskelserne, og jeg fik den af min far og hans kone. Den er udgivet i 1903 og handler om afværgelsen af en tysk invasion af Storbritannien. Bagsideteksten rummer især to oplysninger, der gør mig nysgerrig efter at komme i gang. Den ene er, at bogen var Winston Churchills yndlingsroman (og pligtlæsning i det engelske admiralitet). Den anden er, at der i tidernes løb er gjort adskillige forsøg på at afdække om bogens handling er virkelig eller fiktiv, men at det aldrig har været muligt at finde frem til et endegyldigt svar. Så der er jo lagt op til det helt store mysterium, og det er sikkert ikke en bog, hjernen bliver færdig med før længe efter, man har vendt den sidste side. Denne udgave er fra forlaget Thaning & Appel.


On Writing af Stephen King
Dette var en af de bøger, jeg havde ønsket mig, og jeg fik den af min elskede ægtemand. Jeg ønskede mig den fordi jeg i 2017 håber at komme endnu tættere på min drøm om at blive forfatter, og jeg har fået denne bog anbefalet af flere forskellige forfattere, og også af min meget litteraturelskende engelskunderviser fra lærerseminariet. En amerikansk anmelder har kaldt bogen "den bedste bog om skrivning. Nogensinde." Jeg håber, vedkommende har ret. Det, som jeg synes var interessant ved netop denne bog er, at den er lige så meget en selvbiografi som en bog om skrivning. Jeg må indrømme at jeg stort set ingenting har læst af Stephen King. For det første læser jeg forsvindende få krimier, og for det andet mener min søster, at King har en skrue løs. Men det kan jo være, jeg får lyst, når jeg først har læst On Writing. Under alle omstændigheder tror jeg nok, jeg vil kunne bruge hans skrivetips.


The Jane Austen Writers' Club af Rebecca Smith
Dette er endnu en bog om skrivning, men fra en helt anden vinkel end Stephen Kings. Jeg fik den som en overraskelse af min svigerinde og hendes mand, som havde fundet den i en boghandel i Bristol her i efteråret. De ved begge, hvor meget jeg holder af Jane Austen. Bagsideteksten lover, at bogen er fuld af nyttige skriveøvelser, smukke illustrationer og oplysende citater fra Jane Austens romaner og breve. Det lyder jo som rent guf. Forfatteren skriver også selv romaner, og er faktisk i slægt med Jane Austen. Et kig på de første sider afslører, at bogen er inddelt i ti kapitler, der hver handler om et særligt emne indenfor det at skrive en roman, såsom plot, miljø, karakterer, synsvinkel osv, alt sammen pakket ind i Jane Austen-tema. Og så virker det til at bogen også benytter sig af den dejlige humor, jeg holder så meget af ved Austen.


Denne dag, et liv af Jens Andersen
Denne bog skrev jeg på min ønskeliste efter at have læst Astrid Lindgrens Krigsdagbøger 1939-1945 tidligere på året, og det var min svoger og svigermor, der opfyldte dette ønske. Bogen er en biografi om Astrid Lindgren, et af mine store forbilleder, både som menneske og forfatter. Astrid Lindgren døde i 2002, og der står på bogens bagside, at dette er den første nordiske biografi om hende i 40 år. Den handler både om hendes liv og hendes forfatterskab, og jeg glæder mig meget til at vide mere om hendes inspirerende, komplekse personlighed og forhåbentlig drage nytte af hendes visdom og indsigt. Bogen indledes med et citat af Astrid fra 1983: "Hvad der ikke er livets mening, det ved jeg. At skrabe penge og ting og sager sammen, at leve et kendisliv og føre sig frem på ugebladenes kendissider, at være så bange for ensomhed og stilhed, at man aldrig når i fred og ro at tænke: Hvad gør jeg med min korte stund her på jorden?"

Jeg håber, du fik noget ud af at høre om mine boglige julegaver. I hvert fald synes jeg selv, det er nogle fantastiske gaver, jeg har fået. Det næste blogindlæg, jeg har planer om at skrive, vil handle om mine generelle læsemål for 2017.

5 kommentarer:

  1. Nøj, det lyder som nogle gode bøger, du har fået! On writing kan klart anbefales:-)
    Var selv så heldig at få en box fra Penguin Books med 80 små klassikere i! Den er så skøn!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Mia :) Wow, 80 klassikere? Lyder fantastisk!

      Slet
  2. On Writing er rigtig god. Jeg burde faktisk genlæse den på et tidspunkt :-)


    Mvh.
    Den lille Bogblog

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder rigtig godt. Måske skal det være et af dine læsemål i 2017?

      Slet
    2. Dog ikke - de er fastlagt :-)


      Mvh.
      Den lille Bogblog

      Slet