Som nogle af jer sikkert ved, har hjemmesiden goodreads.com en funktion, der giver dig mulighed for at udfordre dig selv til at læse et bestemt antal bøger i løbet af det indeværende år. På et hvilket som helst tidspunkt på året kan du så se, hvor langt foran eller bagud du er i forhold til at nå det mål, du har sat dig.
Som det fremgår af min goodreads side, har jeg ikke nået det mål, som jeg satte mig for i 2015, nemlig 20 bøger. Faktisk har jeg kun nået at læse 16, hvilket i mine egne ører lyder af forsvindende lidt. Heldigvis er jeg rigtig glad for, at det netop blev de 16 bøger, jeg fik læst. De var nemlig alle gode læseoplevelser, og faktisk har jeg svært ved at vælge årets bedste bog. Dog må jeg sige, at Bogtyven af Markus Zusak var et særdeles godt bekendtskab. Det samme var Flavia de Luce og drengen i galgen af Alan Bradley og En flænge i himlen af John Green (selvom den alligevel ikke kunne måle sig med Gåden om Alaska, som jeg læste forrige år. (Begge på engelsk)). Desuden havde jeg et glædeligt gensyn med Beka Cooper i de to første bind af Tamora Pierce’s trilogi af samme navn, som er nogle af mine absolut yndlings fantasy bøger.
At starte en bogblog er jo et ret stort læserelateret projekt i sig selv, så derfor vil jeg være forsigtig med, hvilke læsemål jeg yderligere sætter mig for 2016. Dog har jeg det helt generelle mål at prioritere læsning højere, så jeg er tryg ved at bibeholde målet for antal læste bøger på 20, og håber måske også på at kunne skyde et stykke over. Men jeg ønsker ikke at presse mig selv; det skal være læseglæden, der driver værket, ikke pligtfølelsen :)
I løbet af de sidste 1-2 år har jeg, hver gang, jeg har hørt om en bog, jeg syntes lød interessant, søgt efter den på goodreads.com og sat den på min TBR. Og selv om der kun har været 3-4 booktubere, jeg har fulgt fast, er det blevet til en enormt lang TBR. Den virker praktisk talt endeløs. Derfor vil jeg nu forsøge at lave en liste på bare 10 bøger, som jeg kan fokusere på i den nærmeste fremtid.
I 2016 ønsker jeg fortsat at udfordre mig selv til at læse lidt flere “voksne” og “litterære” bøger end jeg har gjort hidtil. Jeg kunne også godt tænke mig at finde tid til en eller to “vigtige” bøger om et aktuelt emne (i stil med Uden dig er der intet os, som jeg allerede har anmeldt her på bloggen). Samtidig vil jeg gerne udforske genrerne science fiction, historisk fiktion og klassikere mere. Og selvfølgelig er der stadig en masse spændende bøger indenfor fantasy (min mest velkendte genre), der byder sig til. Jeg er allerede i gang med Haidi Wigger Klaris’ serie Dæmonherskerens arving, og kunne godt tænke mig at prøve kræfter med Louise Haibergs Dæmondræberen og Kenneth Bøgh Andersens Den store djævlekrig, fordi det var de forfattere, jeg mødte på Bookeaters Convention. Så er der jo også de bøger, jeg fik i julegave, og dem, der i forvejen har stået længe og ventet i reolen.
Alt i alt kunne listen over mine første ti fokus-bøger se sådan ud:
- Vi, de druknede af Carsten Jensen (voksen/litterær)
- Da Vinci’s Tiger af L. M. Elliott (ungdom/historisk)
- Alt det lys, vi ikke ser af Anthony Doerr (historisk)
- Mind Games af Teri Terry (ungdom/sci-fi)
- Skæbnens kald af Haidi Wigger Klaris (ungdom/fantasy)
- Dæmondræberen af Louise Haiberg (fantasy)
- Djævelens lærling af Kenneth Bøgh Andersen (børn/fantasy)
- Mastiff af Tamora Pierce (fantasy)
- Mårbacka af Selma Lagerlöf (biografi/erindring)
- Dræb ikke en sangfugl af Harper Lee (klassiker)
Når jeg har læst halvdelen af bøgerne på denne liste, vil jeg give mig selv lov til at ryste posen, som man siger, og lave en ny fokusliste med ti titler, hvor de ulæste fra forrige liste kan gå igen eller blive sorteret fra, alt efter, hvad jeg har lyst til på det pågældende tidspunkt.
Hvordan håndterer du en endeløs TBR? Hvilke læsemål har du for 2016? Skriv meget gerne en kommentar herunder, og fortæl!
Når jeg skal vælge hvilken ny bog jeg skal læse gør jeg ofte det at jeg går på biblioteket og vælger en bog med et flot omslag. Det er lidt utraditionelt, men det gør turen til biblioteket spændende da man aldrig ved hvilken bog man kommer hjem med næste gang :)
SvarSletJeg må tage hatten af for din metode, Marie, det er meget modigt, synes jeg. Jeg har svært ved at vælge en bog uden først at føle en vis sikkerhed for, om den nu også er noget for mig. Når det er sagt, så ved jeg faktisk stort set intet om Demondræberen (ud over at det er dansk fantasy), men jeg synes den har et flot omslag! Så måske ligger ideen mig ikke lige så fjern, som jeg troede. I hvert går jeg ind for at have et åbent sind :)
SletJeg vil sige at metoden endnu ikke har skuffet mig ;) jeg har også en forestilling om at bedre bøger har et større budget til at lave flotte forsider, men det er nok ikke helt rigtigt i længden :)
SletDet er nok ikke helt forkert, men det må også være et spørgsmål om smag. Hvad nu hvis illustratoren vælger at lave en forside, som giver dig et helt andet indtryk af bogen? Men som kunststuderende har du nok også lidt bedre forudsætninger for at fortolke forsiden end de fleste ;)
SletHeld og lukke med dine læsemål, lyder som nogle rigtigt gode bøger du er kommet frem til :) [jeg kan især tale meget godt om Alt det lys, vi ikke ser] Godt nytår!
SvarSletTak, Iben, det er også en af dem, jeg glæder mig mest til. Det er opmuntrende at vide, at du generelt synes det er gode bøger, jeg har bestemt mig for. Godt nytår til dig også!
Slet