torsdag den 17. december 2015

"Uden dig er der intet os" af Suki Kim

Forfatter: Suki Kim
Læst på engelsk (Orginaltitel: Without You There Is No Us)
Denne bog er lånt på biblioteket
Oplysninger om den danske udgave:
Udgivelsesår: 2015
Genre: Erindringer/politik
Forlag: People’s Press
Antal sider: 335
Jeg blev opmærksom på denne bog via en video på YouTube for noget tid siden, og jeg kan desværre ikke længere huske hvilken, hvilket ærgrer mig temmelig meget, men der er en vis sandsynlighed for at det var en af John Greens vlogbrothers-videoer. I hvert fald så jeg senere forfatteren Suki Kims TED talk, hvilket endeligt overbeviste mig om, at dette var en bog, jeg måtte læse.
Denne bog er Suki Kims beretning om de seks måneder, hun tilbragte på et universitet i Nordkoreas hovedstad Pyongyang, som engelsklærer for en flok af det elitære universitets ca. 20-årige studerende. Det er en enestående beretning, der giver et lille indblik i en verden, som hidtil har været (og stadig er) yderst utilgængelig. Nordkorea er et fuldstændig lukket land. Dets styre forbyder indbyggerne at forlade landet eller kommunikere med verden udenfor. Befolkningen lever omgivet af en stor løgn om deres nations og deres diktators magt og vælde. Men fra afhoppere ved vi, at befolkningen derudover har uhyggeligt ringe leveforhold.

Bogen tager med både yderst kompetent og varsom hånd fat om emnet, Nordkoreas problem. Det er ikke den type bog, hvor den brutale virkelighed om arbejdslejre og hungersnød hele tiden er i forgrunden. Den følger Sukis vej fra USA til universitetet, hvor hun reelt er indespærret fange, akkurat som de studerende. Den rummer en god blanding af det alvorlige og det glædelige og rørende, og giver også et indblik i Koreas historie og kultur.


Det helt centrale i bogen var Sukis hverdag på universitetet og det forhold, hun opbyggede til sine elever. Som uddannet lærer satte jeg pris på de generelle tanker, Suki havde om lærerrollen, og hvordan hun oplevede den meget anderledes lærer-elev relation, der herskede på universitetet, hvor alle, både lærere og elever, potentielt var under overvågning 24 timer i døgnet.

Sukis mission var på en eller anden måde at få sået nogle frø hos sine studerende, prøve at vise dem, på en meget varsom måde, at der var andre måder at tænke på, end den, de var blevet hjernevasket med hele deres liv. Dette var selvsagt en meget vanskelig mission, for hvis universitetets ledelse fangede hende i at fortælle de studerende noget, de ikke måtte vide noget om, ville hun straks blive sendt hjem. Desuden gjorde hun sig også en del etiske overvejelser, for indviede hun først sine elever, som hun blev nært knyttet til, i nogen forbudt viden, kunne det bringe deres liv i fare. Jeg måtte virkelig beundre Sukis mod for overhovedet at kaste sig ud i det.
Uden dig er der intet os er en velskrevet, spændende og ikke mindst meget vigtig bog, som i hvert fald for mig, bød på både overraskelser og tankevækkelser. Selv om Sukis perspektiv er centreret omkring det forholdsvis stille liv på universitetet, formår hun at give et tydeligt indtryk af hvor græl sitiationen er i dette glemte land. Du skylder dig selv og ikke mindst den nordkoreanske befolkning at læse den.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar