onsdag den 17. februar 2016

"Da Vinci's Tiger" af Laura Malone Elliott


Læst på engelsk. Endnu ikke udgivet på dansk.

Forfatter: Laura Malone Elliott
Udgivelsesår: 2015
Genre: Historisk roman / YA
Forlag: Katherine Tegen Books
Sideantal: 287

"Jeg holdt mine hænder op foran mig i mørket for at betragte dem som orakler for menneskelige følelser. Jeg havde aldrig rigtig tænkt over før, hvor meget vores håndbevægelser sagde om vores sind."

Da Vinci's Tiger er en vellykket kombination af flere ting. På én og samme tid er den en pigebog med fnis og følelser såvel som en varm hyldest til det kunstneriske sind og den klassiske renæssancekunst. Handlingen drives frem af spændende politiske intriger, der heldigvis ikke er alt for indviklede at følge med i.

Jeg har tidligere talt om, hvor meget jeg glædede mig til at læse denne bog i mit indlæg om Owlcrates decemberboks, og selvom bogen på nogle punkter var anderledes, end jeg havde håbet, oversteg den alligevel samlet set mine forventninger. Især var jeg positivt overrasket over, hvordan bogen viser, hvor enkelt det egentlig er at betragte og få noget ud af et kunstværk. På en måde er bogen den perfekte introduktion til kunstverdenen.

Bogens hovedperson og jeg-fortæller er den 17-årige Ginevra De' Benci. Hendes liv ligner ikke de fleste 17-årige pigers i dag. Året er 1475, stedet er Firenze, og Ginevra, der er født ind i byens bedre borgerskab, har allerede været gift med Luigi, en velanset klædeforhandler, der er omtrent dobbelt så gammel som hende selv, i et år. Hendes hverdag består for en stor del af at bestyre husholdningen i hendes og Luigis hjem. Med andre ord er hun allerede voksen i samfundets øjne.

"Jeg vidste, jeg var vidne til kreativiteten, en tanke, der forsøgte at kæmpe sig ud af en puppe til lyset."

Elliott har gravet i historiebøgerne og i den virkelige person Ginevra De' Benci fundet en karakter, der både er klog, handlekraftig og rap i replikken, hvilket gør hende til en sjov hovedperson, der er let at holde af. Den virkelige Ginevra, som vi kender til i dag takket være Leonardo Da Vincis første portrætmaleri, var kendt som en intelligent og dydig ung kvinde og talentfuld digter. Elliott har i bogen gjort hende både livagtig og troværdig. Og så har hun ud fra de få oplysninger og gisninger, der omgiver Da Vincis mystiske portræt, skabt en gribende, detaljeret og overbevisende historie.

Ginevra stiller ikke spørgsmål ved fx alderforskellen i sit ægteskab, eller andre ting, der var almindelig praksis på den tid. De opgør med tradition som bogen handler om, er de opgør, der også i virkeligheden kendetegnede perioden. Forfatteren har altså undgået at falde i presentismens fælde, hvilket er en af de bedste kvaliteter ved bogen.

Ginevra og hendes mand er ikke forelskede i hinanden. Deres ægteskab er en praktisk og forretningsmæssig ordning. Men pludselig viser to andre mænd Ginevra opmærksomhed. Den ene er ambassadøren Bernardo Bembo, der først foregiver blot at være interesseret i hendes digte, men senere viser sig at ville mere end det. Men er hans platoniske kærlighed ægte, eller er hun bare en brik i hans politiske spil? Den anden er den unge kunstner Leonardo Da Vinci, der bare gerne vil have mulighed for at male Ginevra, og desuden ikke foregiver noget som helst, hverken overfor hende eller nogen andre mennesker.

Da aftalen om portrætmaleriet endelig kommer i stand, med Bembo som mæcen, opstår, på baggrund af deres fælles kærlighed til kunsten og kreativiteten, et forhold mellem Leonardo og Ginevra, der ikke bare er et arbejdsfællesskab, heller ikke et venskab eller et kærlighedsforhold, men i stedet noget helt andet og unikt.

"Det er øjnene, der lukker én ind i det allerhelligste, ind i en persons essens."

* * * * * * * * * *

Vil du vide mere om portrætmaleriet af Ginevra De' Benci, kan du evt. se denne 6 minutter lange YouTube video.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar