torsdag den 24. marts 2016

Fire fantasy-serier du ikke hører om hver dag

Vi er mange, der ikke kan stå for en omgang god fantasy, og gerne i serier, så vi kan nyde spændingen ved historien længst muligt, samt nå at lære vores yndlingskarakterer rigtig godt at kende. I dette indlæg giver jeg mit bud på nogle fantasyserier, jeg selv har elsket at læse, og som du - måske - ikke kender i forvejen. Under researchen til dette indlæg, fandt jeg desuden ud af, at alle disse serier faktisk har vundet priser. Håber ikke, det er helt tilfældigt ...

Krigeren af Josefine Ottesen


Udgivet af Høst & Søn i 2001.

Serien består af:

 1. Krigeren - på den yderste ø
 2. Krigeren - bag borgens mure
 3. Krigeren - over åbent vand

Denne trilogi af Josefine Ottesen kan ikke siges at være ukendt, men den har nogle år på bagen, og fortjener at få lidt ny opmærksomhed. Det er en serie, som bare er virkelig medrivende. Jeg købte den engang billigt i Netto, og havde derfor ikke de store forventninger til den, men den endte med at sætte dybe spor i mit hjerte. Jeg vil sige målgruppen er fra 15-16 år og op.

Serien handler om den unge mand Odd, som ikke just har alle odds'ene med sig (beklager, jeg kunne ikke lade være). Han bliver som spæd skyllet op på stranden, og vokser op som træl hos en troldkvinde, der har i sinde en dag at ofre ham tilbage til havet. Men han er født til meget mere end det, og det får han lov at bevise i løbet af resten af serien. Odds mål er at blive kriger for kongen, og i sin stræben derefter kommer han ud for mange forskelligartede prøvelser. Han gør sig både gode og især mindre gode erfaringer, og må lære mange af livets lektioner på den hårde måde. Stilen er seriøs, og forfatteren lægger ikke fingrene imellem når det gælder emner som magt, vold, sindssygdom og sex. Flere gange må Odd betale en dyr pris for noget, han får sig rodet ud i. Men han er en spændende og troværdig hovedperson, som det er umuligt at give slip på før sidste side, og helst heller ikke da.

Kampen om landet Prydain af Lloyd Alexander


Oprindeligt udgivet i USA i 1964. Udgivet på dansk af Forum i 1980.

Serien består af:

 1. Tarans første rejse
 2. Taran og mørkeridderne
 3. Taran og borgen på øen
 4. Taran vandringsmand
 5. Kong Taran

Dette er nok det mest kendte værk af den amerikanske forfatter Lloyd Chudley Alexander, der døde i 2007. Serien omfatter fem bøger, og målgruppen er nok fra 10-11 år og op. Denne serie deler hovedtema med Krigeren, idet hovedpersonen er en dreng, Taran, der er vokset op på et uanseligt lille gods, nærmest bare en bondegård, lang ude i ødemarken. Ligesom Odd ønsker Taran at rejse ud i verden og blive beundret som helt. Men til forskel fra Krigeren rummer denne serie et større element af humor, og den trækker mere på den klassiske eventyr-stil, med magiske perler og orakel-grise. Dog ligger de vigtige temaer lige under overfladen. Der er på ingen måde tale om triviallitteratur. Taran er en dreng med hjertet på rette sted, men han er meget impulsiv, og klarer sig kun igennem alle de farlige situationer, han får sig rodet ud i, takket være de herlige følgesvende, han samler op undervejs. Ikke mindst satte jeg pris på skjalden Flewddur Flamm, som ejer en lyre, hvis strenge springer hver gang han kommer til at bøje sandheden lidt - noget, der sker ganske ofte.

Serien om Taran er virkelig børnelitteratur af høj kvalitet. Det er en serie, der handler om kampen mellem det onde og det gode, men også om det at gå fra at være barn til at blive voksen, at finde sin plads i livet, om ophav, drømme, kompromis'er og savn. Dannelsesroman er ikke et forkert ord at bruge. Og alt dette er pakket ind i en forfriskende og tryllebindende fantasyverden baseret på gammel walisisk kultur.

Jeg faldt over seriens bind 3 til 5 billigt i Føtex, og syntes de så virkelig interessante ud. Desværre viste det sig at bind 1 og 2 ikke længere kunne fås på dansk, så dem måtte jeg ind og bestille på nettet på originalsproget. Derfor er begge udgaver med på billedet.

Krøniken om Mistelten af M.I. McAllister


Oprindeligt udgivet i England i 2005. Udgivet på dansk af Lohses Forlag samme år.

Serien består af:

 1. Urchin og de dansende stjerner
 2. Urchin og Hjertestenen
 3. Misteltens arving
 4. Urchin og ravnekrigen
 5. Urchin og stormfloden

Denne skønne serie omfatter også fem bøger. Historien foregår på øen Mistelten, som bebos af fire grupper: egern, pindsvin, muldvarpe og oddere. En af de særlige ting ved denne serie er, at der ingen mennesker forekommer. Alle personerne er dyr, og bortset fra at de kan tale og tænke, fungerer de som den af de fire nævnte dyrearter, de tilhører, med hver deres egenskaber. Det er utrolig godt gået af forfatteren at skabe et traditionsrigt, komplekst og ikke mindst hyggeligt samfund for dyrene på Mistelten. Alting opleves i smådyrshøjde, og det har betydning for, hvordan personerne tolker den verden, der omgiver dem. Samtidig er det selvfølgelig en historie, der tager mange vigtige emner op.

Hovedpersonen i bogen er egernet Urchin, der som lille er skyllet op på stranden (hvor var det nu, vi havde hørt om det før?), men får som hittebarn en tryg opvækst hos sin plejemor Blomme. Som ungt og livsglad egern må Urchin finde sin rolle i livet omkring slottet på Mistelten, og gøre hvad han kan for at modstå de farer, der truer øen og den kongelige familie. Vi følger også mange af Urchins venner gennem historien, der byder på både fest, humor, alvor, mirakler, forrædderi, magi, mystik, kærlighed og meget mere. Og så kan jeg altså også bare så godt lide de fine illustrationer, både på omslaget og inde i bøgerne. Jeg vil anbefale denne serie til børn og barnlige sjæle fra 7-8 år og op.

Magiens Cirkel af Tamora Pierce


Oprindeligt udgivet i USA i 1997. Udgivet på dansk af Tellerup i 2000).

Serien består af:

 1. Spiralcirklens Tempel
 2. Vejrheksen
 3. Ildsmeden
 4. Plantetroldmanden

Egentlig kunne jeg her have valgt en hvilken som helst af Tamora Pierces serier. For de er alle sammen bare så gode. Men jeg har valgt at fremhæve Magiens Cirkel, en serie, som har fire unge teenagere som hovedpersoner, og hver af de fire børn fortæller hver sin bog i serien. Børnene har to ting til fælles. Den ene er, at de har magi (dog magi af hver sin slags), den anden er, at de (igen, af hver deres grund) har svært ved at komme ud af det med andre i et fællesskab. Derfor placeres de fire sammen i et særligt hus i Spiralcirklens Tempel, et slags magisk universitet, hvor de kommer i lære hos to voksne magikere. Deres læremestre formår langsomt at få dem til at acceptere hinanden og arbejde sammen. Det går op for dem, at deres kræfter er noget helt særligt, og flere gange må de stå sammen med deres læremestre for at afværge farlige situationer og angreb fra fjender af Cirklen, der vogter over freden og sikkerheden i landet Emelan.

Jeg er en stor beundrer af Tamora Pierces evne til at skabe sammenhængende og spændingsfulde plots såvel som sprudlende, realistiske karakterer, også selvom disse karakterer ofte er ganske forskellige hvad angår både personlighedstype, køn og alder. Hun åbner og realiserer verdenen rigtig godt, og det lykkes hende også altid at krydre sine bøger med passende mængder ironi og humor. Hvis du er til fantasy, men ikke kender Tamora Pierce som forfatter, så skylder du dig selv at stifte bekendtskab med en af hendes serier, og Magiens Circkel er et udmærket sted at begynde. Serien efterfølges af en anden serie på fire bøger, Cirklen åbnes, hvor man følger de fire som unge voksne på deres videre færd ud i verden, som Cirklens repræsentanter.

*** *** ***

Hvis du har læst nogle af disse serier, vil jeg rigtig gerne høre, hvad du syntes om dem. Hvis ikke, hvilken af dem kunne du så mest tænke dig at læse, og hvorfor? Læg en kommentar herunder :)

6 kommentarer:

 1. Bare et forslag... Lightbringer series af Brent Weeks. Første bog er "The blinding Knife". Noget af det bedste high fantasy jeg har læst. Og rimeligt nyt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anders, tak for forslaget, den må jeg da straks ind på goodreads og tjekke ud!

   Slet
 2. Altid skønt med lidt inspiration - serien om Mistelten lyder så fin :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente, tak for besøget! Ja, jeg kan varmt anbefale Mistelten-serien, den er bare så hyggelig, og virkelig godt skrevet.

   Slet
 3. Kender slet ikke Lloyd Alexander men det lyder spændende :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Josephine. Lloyd Alexander er bestemt et bekendtskab værd. Efter at have læst den ovennævnte serie, forstår jeg slet ikke, at han ikke er mere kendt i Danmark.

   Slet