mandag den 26. september 2016

"Den gyldne nøgle" af Lene Dybdahl


Forfatter: Lene Dybdahl
Udgivelsesår: 2012
Genre: Fantasy
Forlag: Tellerup
Antal sider: 375

--- --- ---

"Månen kastede sit sølvskær på cypresser og appelsintræer i den lille patio nedenfor, og [sultanen] satte sig op på den ene albue, så han bedre kunne se. Månen stod i en skæv vinkel på himlen. Det så helt forkert ud. Han skælvede. Det var et dårligt varsel. Halvmånen havde altid ligget som en vugge på himlen og beroliget hans øje når søvnen ikke ville komme. Nu stod den som en dirrende krumkniv i en huggeblok."

--- --- ---

I Den gyldne nøgle, der er første bind i trilogien Nøglens vogtere, møder vi tvillingerne David og Laura, der netop er fyldt 13 år. De to nybagte teenagere lever et helt almindeligt liv som alle andre børn i Danmark med skole, fritidsinteresser, forældre og forventninger om fødselsdagsgaver. Og så dog ... vi når ikke at vende mange sider i bogen, før vi støder på ting, der virker mildest talt mystisk. Hvorfor tror David, det betyder uheld at blive filmet af et sikkerhedskamera, og hvorfor har familien skiftet efternavn og bopæl hvert tredje år lige så længe tilbage Laura kan huske?

Disse spørgsmål har sammenhæng med begivenheder, der ligger flere hundrede år tilbage i tiden, og da bogens handling med ét tager fart, da David og Lauras forældre forsvinder, bliver vi som læsere taget med på en rejse der ikke bare fører helt til Spanien, men også igennem en vigtig del af dette lands historie, nemlig tilbagetrængningen af maurerne, og - måske - til en helt anden verden, skjult i Alhambras måneskin?

--- --- ---

     "Taxachaufføren så skeptisk på Laura og David i bakspejlet.
     ,,Nu er I vel ikke ude på narrestreger?'' brummede han, og satte taxaen i bakgear. David rystede på hovedet og fandt en 100-krone-seddel frem fra rygsækken.
     ,,Vi har penge nok til turen. Men vi skal skynde os, for vores fly afgår kl. 17.15.''
     Taxachaufføren lod til at have accepteret deres forklaring. David kiggede konstant ud ad bagruden for at se om de blev forfulgt, men det gjorde de vist ikke."

--- --- ---

En af forfatteren Lene Dybdahls store styrker er at skabe et særdeles holdbart plot, der byder på masser af forviklinger og overraskelser, og dette er allerede tydeligt her i Den gyldne nøgle, der er hendes første udgivelse. Der er masser af spænding og saft og kraft i både handlingen og karaktererne, og selv om bogen nok passer bedst til børn, der omtrent er på alder med de to hovedpersoner, havde den trods alt også en vis underholdningsværdi for en voksen læser som undertegnede. Hver gang, jeg modvilligt var nødt til at lægge bogen fra mig, glædede jeg mig rigtig meget til næste ledige læsestund, hvor jeg forhåbentlig ville finde ud af, hvordan David og Laura mon klarede sig ud af snart den ene, snart den anden knibe.

I deres jagt på den magiske nøgle, som de håber at bruge som løsesum for forældrene, får tvillingerne hjælp af farens gamle kammerat, Tío Pepe, en herlig, politisk ukorrekt karakter, man som læser ikke kan undgå at komme til at holde af. Det er også lykkedes godt for Lene Dybdahl at give David og Laura hver deres personlighed og måde at tænke på, som er troværdig i forhold til deres køn og alder. Ligeledes forstår hun sig rigtig godt på alle de virkemidler, der får os til at afsky skurkene, af hvem der findes flere vellykkede eksemplarer i bogen.

Den måde, hvorpå historien inddrager spansk historie, sprog og geografi er gennemført og tilfører bogen en betydelig troværdighed og kvalitet. Læsere inden for målgruppen vil ganske givet lære en hel del her, vel at mærke uden at opleve at teksten på noget tidspunkt bliver tung eller tør. Andre fine træk ved bogen og Lene Dybdahls stil er, hvordan hun formår at gøre det velkendte og hverdagsagtige til noget spændende, der viser sig at rumme skjulte hemmeligheder, og hvordan hun formår at bruge humor og overraskende vinkler til at italesætte visse mere eller mindre tabuiserede emner.

Som det gerne skulle fremgå af det ovenstående, oplever jeg bind et i Nøglens vogtere som en meget læseværdig børnebog med adskillige fine kvaliteter. Der er også i den grafiske opsætning og indbindingen gjort noget ud af bogen, hvilket indholdet bestemt gør sig fortjent til. Det var ikke en bog, der rørte ved mit inderste, men det tror jeg heller ikke var meningen med bogen. Til gengæld gav den mig en både underholdende og indholdsrig historie, der var særdeles godt skruet sammen. Den vil givet gøre indtryk på læsere inden for målgruppen og blive en af de historier, man aldrig helt glemmer. Jeg er mere end klar til at gå i gang med bind nummer to!--- --- ---

Som altid bliver jeg glad for en lille hilsen i kommentarfeltet, så jeg kan se, du har været forbi. Spørg meget gerne, hvis der er noget, du gerne vil vide om bogen, som jeg ikke kom ind på.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar